UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

 baner muchy

Pstrąg w sosie czosnkowym

Pstrąg w sosie czosnkowym, Poleca Wojtek Charewicz

Składniki:

 - 1 pstrąg o wadze 30 - 40 dkg;

- 1/2 cytryny;

- 1 łyżeczka przyprawy do ryb;

- 3/4 kostki masła extra do smażenia;

- 1/4 szklanki oleju rzepakowego;

Na sos:

- 1/2 szklanki majonezu;

- 1/3 szklanki śmietany 30 %;

- 2 duże ząbki czosnku;

- 1/4 szklanki drobno pokrojonego kopru;

- 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb;

  

Przygotowanie: 

  1. Pstrąga dokładnie oskrobcie, wypatroszcie, odetnijcie głowę i umyjcie. Osuszcie na koniec papierowym ręcznikiem. 
  1. Skropcie sokiem z cytryny na zewnątrz i wewnątrz. Natrzyjcie przyprawą do ryb. Odstawcie na godzinę do lodówki. 
  1. W tym czasie przygotujcie sos.

Czosnek obierzcie i rozetrzyjcie w moździerzu. Lub wyciśnijcie przez praskę do czosnku. Wymieszajcie z majonezem, śmietaną, koperkiem i przyprawą do ryb. Wstawcie do lodówki. 

  1. Rybę smażcie na maśle z dodatkiem oleju. Na wolnym ogniu. Kiedy nabierze złotawo-brązowego koloru, podajcie na półmisku. Polaną zimnym sosem czosnkowym. 

Ciekawostki: 

Łuski pstrąga podobnie jak lina rozpuszczają się w czasie smażenia. Jednak na maśle smażenie musi trwać krócej dlatego lepiej, kiedy ryba jest oskrobana.

W tym przepisie ważne jest, żeby gorącą rybę wprost z patelni polać bardzo zimnym sosem. Termiczny kontrast wyraźnie pogłębia smak smażonej ryby.

 Uwagi i sugestie proszę kierować na adres:

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

------------------------------------------------------------------

 Wojciech Charewicz - dziennikarz, podróżnik, myśliwy, wędkarz, szachista i kucharz.

 Autor ponad 700 artykułów o tematyce kulinarnej (Wiadomości Wędkarskie, Nasz Mazur, Gazeta Olsztyńska, Tygodnik Piski, Tygodnik Szczytno, Nad Sołą i Koszarawą). 

Zakochany w tradycyjnej kuchni polskiej. Kuchni babć i prababek.

 Ceniony specjalista w zakresie potraw z ryb i dziczyzny.

 W 2001 roku, na Festiwalu Kuchni i Wędki "Sielawa blues" w Starych Jabłonkach k. Ostródy zdobył I miejsce za pstrąga faszerowanego z grilla.

W 2003 - I miejsce za białą kiełbasę z dzika.

W 2005 - I miejsce za węgorza wędzonego "Po polsku" (patroszonego bez otwierania jamy brzusznej) oraz II miejsce w klasyfikacji generalnej.

W 2006 roku zdobył I nagrodę publiczności, I nagrodę za potrawę z ryb (sandacz w serze pleśniowym) oraz I miejsce w klasyfikacji generalnej mistrzów kuchni Warmii i Mazur. Za co otrzymał dyplom Akademii Kuchni Polskiej. 

Czterokrotny finalista Mistrzostw Polski w Grillowaniu. 

Jesienią 2006 roku przez miesiąc szwendał się z wędką i plecakiem po Syberii w poszukiwaniu kulinarnych ciekawostek. 

W marcu 2010 roku, na wyspie Vancouver uczył się gotować ośmiornice pacyficzne, wędzić na zimno łososie; piec krewetki, morskie ogórki i ostrygi. Smażył pięciokilogramowe ślimaki zwane ziemnymi kaczkami. 

W sierpniu 2010 podróżował z wędką i patelnią po Brytyjskiej Kolumbii, terytorium Jukon i Alasce. W poszukiwaniu wędkarskich i kulinarnych wrażeń. Z tej podróży powstało 12 dokumentalnych odcinków Wędkarsko - kulinarnych "Zjedz Alaskę" emitowanych w telewizji Polsat Play.

We wrześniu 2011 roku, w delcie Wołgi łowił sumy, szczupaki, tichonie, karpie, kilogramowe krasnopióry, wobły, okonie i sandacze. Przyrządzał z nich różne dania. Powstało z tego 12 kolejnych filmów - realizonanych również w Moskwie i Astrachaniu - pod tytułem "Zjedz Rosję". 

W lutym 2012 roku, w Kambodży zrealizował kolejną serię 12 filmów. Z tych z wędką i patelnią przez świat. Pod tytułem "Zjedz kambodżę". 

Współpraca z telewizjami:

- TVP 1 - 2001 rok,

- TVP 2 - 2007 rok,

- Teletop - od 2008 roku (realizacja 11 odcinków kulnarnych),

- Polsat Play - 36 filmów podróżniczo-wędkarsko-kulinarnych "Zjedz Alaskę", "Zjedz Rosję" i "Zjedz kambodżę".

 

 

Od 2008 roku prowadzący plenerowe imprezy kulinarne (Szczytno, Biskupiec, Pola Grunwaldu, Kampinos, Pisz, Olsztynek, Sopot, Żywiec).

Ankiety

Jak metodę łowienia na muchę preferujesz
Jaką metodą nimfy łowisz