UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

 baner muchy

Pstrąg w sosie czosnkowym

Pstrąg w sosie czosnkowym, Poleca Wojtek Charewicz

Składniki:

 - 1 pstrąg o wadze 30 - 40 dkg;

- 1/2 cytryny;

- 1 łyżeczka przyprawy do ryb;

- 3/4 kostki masła extra do smażenia;

- 1/4 szklanki oleju rzepakowego;

Na sos:

- 1/2 szklanki majonezu;

- 1/3 szklanki śmietany 30 %;

- 2 duże ząbki czosnku;

- 1/4 szklanki drobno pokrojonego kopru;

- 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb;

  

Przygotowanie: 

  1. Pstrąga dokładnie oskrobcie, wypatroszcie, odetnijcie głowę i umyjcie. Osuszcie na koniec papierowym ręcznikiem. 
  1. Skropcie sokiem z cytryny na zewnątrz i wewnątrz. Natrzyjcie przyprawą do ryb. Odstawcie na godzinę do lodówki. 
  1. W tym czasie przygotujcie sos.

Czosnek obierzcie i rozetrzyjcie w moździerzu. Lub wyciśnijcie przez praskę do czosnku. Wymieszajcie z majonezem, śmietaną, koperkiem i przyprawą do ryb. Wstawcie do lodówki. 

  1. Rybę smażcie na maśle z dodatkiem oleju. Na wolnym ogniu. Kiedy nabierze złotawo-brązowego koloru, podajcie na półmisku. Polaną zimnym sosem czosnkowym. 

Ciekawostki: 

Łuski pstrąga podobnie jak lina rozpuszczają się w czasie smażenia. Jednak na maśle smażenie musi trwać krócej dlatego lepiej, kiedy ryba jest oskrobana.

W tym przepisie ważne jest, żeby gorącą rybę wprost z patelni polać bardzo zimnym sosem. Termiczny kontrast wyraźnie pogłębia smak smażonej ryby.

 Uwagi i sugestie proszę kierować na adres:

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

------------------------------------------------------------------

 Wojciech Charewicz - dziennikarz, podróżnik, myśliwy, wędkarz, szachista i kucharz.

 Autor ponad 700 artykułów o tematyce kulinarnej (Wiadomości Wędkarskie, Nasz Mazur, Gazeta Olsztyńska, Tygodnik Piski, Tygodnik Szczytno, Nad Sołą i Koszarawą). 

Zakochany w tradycyjnej kuchni polskiej. Kuchni babć i prababek.

 Ceniony specjalista w zakresie potraw z ryb i dziczyzny.

 W 2001 roku, na Festiwalu Kuchni i Wędki "Sielawa blues" w Starych Jabłonkach k. Ostródy zdobył I miejsce za pstrąga faszerowanego z grilla.

W 2003 - I miejsce za białą kiełbasę z dzika.

W 2005 - I miejsce za węgorza wędzonego "Po polsku" (patroszonego bez otwierania jamy brzusznej) oraz II miejsce w klasyfikacji generalnej.

W 2006 roku zdobył I nagrodę publiczności, I nagrodę za potrawę z ryb (sandacz w serze pleśniowym) oraz I miejsce w klasyfikacji generalnej mistrzów kuchni Warmii i Mazur. Za co otrzymał dyplom Akademii Kuchni Polskiej. 

Czterokrotny finalista Mistrzostw Polski w Grillowaniu. 

Jesienią 2006 roku przez miesiąc szwendał się z wędką i plecakiem po Syberii w poszukiwaniu kulinarnych ciekawostek. 

W marcu 2010 roku, na wyspie Vancouver uczył się gotować ośmiornice pacyficzne, wędzić na zimno łososie; piec krewetki, morskie ogórki i ostrygi. Smażył pięciokilogramowe ślimaki zwane ziemnymi kaczkami. 

W sierpniu 2010 podróżował z wędką i patelnią po Brytyjskiej Kolumbii, terytorium Jukon i Alasce. W poszukiwaniu wędkarskich i kulinarnych wrażeń. Z tej podróży powstało 12 dokumentalnych odcinków Wędkarsko - kulinarnych "Zjedz Alaskę" emitowanych w telewizji Polsat Play.

We wrześniu 2011 roku, w delcie Wołgi łowił sumy, szczupaki, tichonie, karpie, kilogramowe krasnopióry, wobły, okonie i sandacze. Przyrządzał z nich różne dania. Powstało z tego 12 kolejnych filmów - realizonanych również w Moskwie i Astrachaniu - pod tytułem "Zjedz Rosję". 

W lutym 2012 roku, w Kambodży zrealizował kolejną serię 12 filmów. Z tych z wędką i patelnią przez świat. Pod tytułem "Zjedz kambodżę". 

Współpraca z telewizjami:

- TVP 1 - 2001 rok,

- TVP 2 - 2007 rok,

- Teletop - od 2008 roku (realizacja 11 odcinków kulnarnych),

- Polsat Play - 36 filmów podróżniczo-wędkarsko-kulinarnych "Zjedz Alaskę", "Zjedz Rosję" i "Zjedz kambodżę".

 

 

Od 2008 roku prowadzący plenerowe imprezy kulinarne (Szczytno, Biskupiec, Pola Grunwaldu, Kampinos, Pisz, Olsztynek, Sopot, Żywiec).

Ankiety

Nimfa roku 2017
Jak metodę łowienia na muchę preferujesz
Jaką metodą nimfy łowisz