Pstrąg w sosie czosnkowym
Pstrąg w sosie czosnkowym, Poleca Wojtek Charewicz
Składniki:
- 1 pstrąg o wadze 30 - 40 dkg;
- 1/2 cytryny;
- 1 łyżeczka przyprawy do ryb;
- 3/4 kostki masła extra do smażenia;
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego;
Na sos:
- 1/2 szklanki majonezu;
- 1/3 szklanki śmietany 30 %;
- 2 duże ząbki czosnku;
- 1/4 szklanki drobno pokrojonego kopru;
- 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb;
Przygotowanie:
- Pstrąga dokładnie oskrobcie, wypatroszcie, odetnijcie głowę i umyjcie. Osuszcie na koniec papierowym ręcznikiem.
- Skropcie sokiem z cytryny na zewnątrz i wewnątrz. Natrzyjcie przyprawą do ryb. Odstawcie na godzinę do lodówki.
- W tym czasie przygotujcie sos.
Czosnek obierzcie i rozetrzyjcie w moździerzu. Lub wyciśnijcie przez praskę do czosnku. Wymieszajcie z majonezem, śmietaną, koperkiem i przyprawą do ryb. Wstawcie do lodówki.
- Rybę smażcie na maśle z dodatkiem oleju. Na wolnym ogniu. Kiedy nabierze złotawo-brązowego koloru, podajcie na półmisku. Polaną zimnym sosem czosnkowym.
Ciekawostki:
Łuski pstrąga podobnie jak lina rozpuszczają się w czasie smażenia. Jednak na maśle smażenie musi trwać krócej dlatego lepiej, kiedy ryba jest oskrobana.
W tym przepisie ważne jest, żeby gorącą rybę wprost z patelni polać bardzo zimnym sosem. Termiczny kontrast wyraźnie pogłębia smak smażonej ryby.
Uwagi i sugestie proszę kierować na adres:
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
------------------------------------------------------------------
Wojciech Charewicz - dziennikarz, podróżnik, myśliwy, wędkarz, szachista i kucharz.
Autor ponad 700 artykułów o tematyce kulinarnej (Wiadomości Wędkarskie, Nasz Mazur, Gazeta Olsztyńska, Tygodnik Piski, Tygodnik Szczytno, Nad Sołą i Koszarawą).
Zakochany w tradycyjnej kuchni polskiej. Kuchni babć i prababek.
Ceniony specjalista w zakresie potraw z ryb i dziczyzny.
W 2001 roku, na Festiwalu Kuchni i Wędki "Sielawa blues" w Starych Jabłonkach k. Ostródy zdobył I miejsce za pstrąga faszerowanego z grilla.
W 2003 - I miejsce za białą kiełbasę z dzika.
W 2005 - I miejsce za węgorza wędzonego "Po polsku" (patroszonego bez otwierania jamy brzusznej) oraz II miejsce w klasyfikacji generalnej.
W 2006 roku zdobył I nagrodę publiczności, I nagrodę za potrawę z ryb (sandacz w serze pleśniowym) oraz I miejsce w klasyfikacji generalnej mistrzów kuchni Warmii i Mazur. Za co otrzymał dyplom Akademii Kuchni Polskiej.
Czterokrotny finalista Mistrzostw Polski w Grillowaniu.
Jesienią 2006 roku przez miesiąc szwendał się z wędką i plecakiem po Syberii w poszukiwaniu kulinarnych ciekawostek.
W marcu 2010 roku, na wyspie Vancouver uczył się gotować ośmiornice pacyficzne, wędzić na zimno łososie; piec krewetki, morskie ogórki i ostrygi. Smażył pięciokilogramowe ślimaki zwane ziemnymi kaczkami.
W sierpniu 2010 podróżował z wędką i patelnią po Brytyjskiej Kolumbii, terytorium Jukon i Alasce. W poszukiwaniu wędkarskich i kulinarnych wrażeń. Z tej podróży powstało 12 dokumentalnych odcinków Wędkarsko - kulinarnych "Zjedz Alaskę" emitowanych w telewizji Polsat Play.
We wrześniu 2011 roku, w delcie Wołgi łowił sumy, szczupaki, tichonie, karpie, kilogramowe krasnopióry, wobły, okonie i sandacze. Przyrządzał z nich różne dania. Powstało z tego 12 kolejnych filmów - realizonanych również w Moskwie i Astrachaniu - pod tytułem "Zjedz Rosję".
W lutym 2012 roku, w Kambodży zrealizował kolejną serię 12 filmów. Z tych z wędką i patelnią przez świat. Pod tytułem "Zjedz kambodżę".
Współpraca z telewizjami:
- TVP 1 - 2001 rok,
- TVP 2 - 2007 rok,
- Teletop - od 2008 roku (realizacja 11 odcinków kulnarnych),
- Polsat Play - 36 filmów podróżniczo-wędkarsko-kulinarnych "Zjedz Alaskę", "Zjedz Rosję" i "Zjedz kambodżę".
Od 2008 roku prowadzący plenerowe imprezy kulinarne (Szczytno, Biskupiec, Pola Grunwaldu, Kampinos, Pisz, Olsztynek, Sopot, Żywiec).