UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

 baner muchy

Pstrąg z cebulą i morelami

Składniki: 

- świeży, dobrze odpity pstrąg o wadze ok. 40 dkg;

- 2 średnie cebule pokrojone w półplasterki;

- 2 łyżki stołowe pokrojonych w kostkę suszonych moreli;

- płaska łyżka mąki pszennej;

- płaska łyżka mąki ziemniaczanej;

- 4 łyżki masła;

- 2 ząbki czosnku;

- płaska łyżeczka soli;

- 1 szklanka oleju rzepakowego; 

PRZYGOTOWANIE: 

  1. Pstrąga wypatroszcie. Wytnijcie skrzela. Umyjcie i osuszcie. 
  1. Pstrąga natrzyjcie lekko solą na zewnątrz i wewnątrz. 
  1. Na rozgrzaną patelnię wlejcie olej. Minimum pół centymetrową warstwę. Poczekajcie, aż się nagrzeje.

Można zanurzyć w gorącym oleju skórkę chleba. Kiedy pojawiają się wokół niej drobne pęcherzyki, olej gotowy. 

  1. Mąkę pszenną i ziemniaczaną zmieszajcie. Panierujcie w tej mieszance pstrąga ze wszystkich stron. Nadmiar mąki otrzepcie. 
  1. Pstrąga połóżcie w gorący olej. Smażcie 3 - 4 minuty, do zrumienienia się spodniej strony. Przewróćcie na drugi bok. Dosmażcie. 
  1. Gotowego pstrąga zdejmijcie z patelni i odsączcie na papierowym ręczniku. 
  1. Zlejcie z patelni nadmiar oleju. Pozostawjając ok. 1 łyżki. Przesmażcie na nim pokrojoną cebulę z morelami.

Cebula smażona w towarzystwie moreli bardzo łatwo może się przypalić. Z powodu dużej ilości cukrów zawartych w owocach suszonych. Dlatego trzeba pilnować i mieszać. 

  1. Kiedy cebula miękka i lekko złota - doprawcie ją solą. 

Jak podaję? 

Gorące. Z duszoną cebulą.

Obok, w małej kokilce, płynne masło czosnkowe do polania smażonego pstrąga. 

Ciekawostka: 

Smażona ryba wsysa olej, kiedy smaży się ją na niewielkiej ilości tłuszczu. Dlatego smaczniej i zdrowiej smażyć jest w oleju głębokim. Pstrąg usmaży się szybko, będzie miał chrupką skórkę i nie wchłonie oleju. 

-------------------------------------------------------------------------------------

 

Wojciech Charewicz - dziennikarz, podróżnik, myśliwy, wędkarz, szachista i kucharz. 

Autor ponad 700 artykułów o tematyce kulinarnej (Wiadomości Wędkarskie, Nasz Mazur, Gazeta Olsztyńska, Tygodnik Piski, Tygodnik Szczytno, Nad Sołą i Koszarawą). 

Zakochany w tradycyjnej kuchni polskiej. Kuchni babć i prababek. 

Ceniony specjalista w zakresie potraw z ryb i dziczyzny. 

W 2001 roku, na Festiwalu Kuchni i Wędki "Sielawa blues" w Starych Jabłonkach k. Ostródy zdobył I miejsce za pstrąga faszerowanego z grilla.

W 2003 - I miejsce za białą kiełbasę z dzika.

W 2005 - I miejsce za węgorza wędzonego "Po polsku" (patroszonego bez otwierania jamy brzusznej) oraz II miejsce w klasyfikacji generalnej.

W 2006 roku zdobył I nagrodę publiczności, I nagrodę za potrawę z ryb (sandacz w serze pleśniowym) oraz I miejsce w klasyfikacji generalnej mistrzów kuchni Warmii i Mazur. Za co otrzymał dyplom Akademii Kuchni Polskiej. 

Czterokrotny finalista Mistrzostw Polski w Grillowaniu. 

Jesienią 2006 roku przez miesiąc szwendał się z wędką i plecakiem po Syberii w poszukiwaniu kulinarnych ciekawostek. 

W marcu 2010 roku, na wyspie Vancouver uczył się gotować ośmiornice pacyficzne, wędzić na zimno łososie; piec krewetki, morskie ogórki i ostrygi. Smażył pięciokilogramowe ślimaki zwane ziemnymi kaczkami. 

W sierpniu 2010 podróżował z wędką i patelnią po Brytyjskiej Kolumbii, terytorium Jukon i Alasce. W poszukiwaniu wędkarskich i kulinarnych wrażeń. Z tej podróży powstało 12 dokumentalnych odcinków Wędkarsko - kulinarnych "Zjedz Alaskę" emitowanych w telewizji Polsat Play.

We wrześniu 2011 roku, w delcie Wołgi łowił sumy, szczupaki, tichonie, karpie, kilogramowe krasnopióry, wobły, okonie i sandacze. Przyrządzał z nich różne dania. Powstało z tego 12 kolejnych filmów - realizonanych również w Moskwie i Astrachaniu - pod tytułem "Zjedz Rosję". 

W lutym 2012 roku, w Kambodży zrealizował kolejną serię 12 filmów. Z tych z wędką i patelnią przez świat. Pod tytułem "Zjedz kambodżę". 

Współpraca z telewizjami:

- TVP 1 - 2001 rok,

- TVP 2 - 2007 rok,

- Teletop - od 2008 roku (realizacja 11 odcinków kulnarnych),

- Polsat Play - 36 filmów podróżniczo-wędkarsko-kulinarnych "Zjedz Alaskę", "Zjedz Rosję" i "Zjedz kambodżę".

 

 

Od 2008 roku prowadzący plenerowe imprezy kulinarne (Szczytno, Biskupiec, Pola Grunwaldu, Kampinos, Pisz, Olsztynek, Sopot, Żywiec).

Ankiety

Nimfa roku 2017
Jak metodę łowienia na muchę preferujesz
Jaką metodą nimfy łowisz