UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

 baner muchy

Węgorz z rusztu

Czytaj więcej...

Węgorz z rusztu

Moi przyjaciele biwakujący nad jeziorem w okolicach Kownatek (warmińsko-mazurskie) nie byli do końca przekonani o jakości grillowanego węgorza. Dlatego woleli nie ryzykować i nie pozwolili mi wziąć wszystkich ryb na ruszt. A potem żałowali.

Do grillowania świetnie nadają się węgorze niewielkie – o 30 dkg.  Które, są smaczne, a przede wszystkim nie drogie.  U rybaków, albo kupując z hodowli  płacę za takie żywe smakołyki po 31 zł za kilogram. Wychodzi mniej niż 10 zł za sztukę, która po upieczeniu na ruszcie zadowoli najwybredniejszego smakosza. I nasyci. A i ślicznie się prezentuje na talerzu.

Czytaj dalej

Ryba pieczona na ognisku

Czytaj więcej...

Wśród rybaków mazurskich, tak przygotowana sielawa odławiana zimą, uznawana była za rarytas.

Na rewelacyjność smaku ryb pieczonych w ten sposób, wpływ ma przede wszystkim ich świeżość.

Podobnie jak w kanadyjskim shore lunch - posiłku na brzegu – chodzi o smażenie lub pieczenie ryby

natychmiast po powrocie z wędkowania. Na brzegu jeziora, rzeki, morza.

Czytaj dalej

Pstrąg z cebulą i morelami

Czytaj więcej...

Pstrąg z cebulą i morelami, Poleca Wojtek Charewicz

Składniki: 

- świeży, dobrze odpity pstrąg o wadze ok. 40 dkg;

- 2 średnie cebule pokrojone w półplasterki;

- 2 łyżki stołowe pokrojonych w kostkę suszonych moreli;

- płaska łyżka mąki pszennej;

- płaska łyżka mąki ziemniaczanej;

- 4 łyżki masła;

Czytaj dalej

Pstrąg w sosie czosnkowym

Czytaj więcej...

Pstrąg w sosie czosnkowym, Poleca Wojtek Charewicz

Składniki:

 - 1 pstrąg o wadze 30 - 40 dkg;

- 1/2 cytryny;

- 1 łyżeczka przyprawy do ryb;

- 3/4 kostki masła extra do smażenia;

- 1/4 szklanki oleju rzepakowego;

Czytaj dalej

Więcej artykułów…

  • 1
  • 2

Nasi partnerzy

Ankiety

Jak metodę łowienia na muchę preferujesz
Jaką metodą nimfy łowisz